Miksi ilmanvaihtojärjestelmä vaatii huoltoa?
Ihminen hengittää vuorokauden aikana arviolta 15000 litraa ilmaa. Koska oleskelemme suuren osan ajastamme sisätiloissa, suurin osa hengittämästämme ilmasta on sisäilmaa. Toimivalla ja oikein säädetyllä ilmanvaihdolla on ratkaisevan tärkeä rooli sisäilman laadun ylläpitämisessä. Tyypillisiä sisäilmaongelmia ovat erilaiset ärsytys- ja väsymysoireet. Mikäli perheessä on astmaatikkoja tai allergiaoireista kärsiviä, on säännöllinen huolto sitäkin tärkeämpää. Likainen ilmanvaihtojärjestelmä kuluttaa enemmän energiaa, ja huoltamattomana tai väärin säädettynä altistaa rakenteiden kosteusongelmiin. Kanaviston puhtaudella on myös merkittävä vaikutus paloturvallisuuteen, palo ei saa edetä pölyisiä kanavia pitkin.
Kuinka usein IV-järjestelmä tulisi puhdistaa?
Asuinrakennuksissa, joissa on koneellinen ilmanvaihto, ilmanvaihdon puhdistus tulee suorittaa vähintään 5 vuoden välein. Myös ilmamäärät ja painesuhteet tulisi samalla tarkastaa. Puhdistusväliin vaikuttaa mm. asuinpaikka, lemmikit, allergiat jne.. Painovoimaisen ilmanvaihdon hormit ja kanavat on syytä puhdistaa 10 vuoden välein. Olemme löytäneet painovoimaisista kanavistoista mm. linnunpesiä, ampiaispesiä ja pieneläinten jäänteitä, joten on tärkeää varmistaa että ilma kulkee esteettömästi. Pelastuslain 13 §:n perusteella rakennuksen omistajan ja haltijan on huolehdittava, että ilmanvaihtokanavat on huollettu ja puhdistettu siten ettei niistä aiheudu tulipalon vaaraa Ilmanvaihtokoneen suodattimet on hyvä vaihtaa kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Lue täältä lisää ilmanvaihdon puhdistuksen tarpeen arvioimisesta
Voinko puhdistaa itse ilmanvaihtokanaviston?
Jos olet tee-se-itse henkinen ja koet ymmärtäväsi riittävästi ilmanvaihtolaitteiston toiminnasta, onnistuu kanaviston puhdistus itse tehtynäkin. Ehdottomana edellytyksenä silloinkin on kunnon työvälineet, sillä puutteellisilla välineillä voi syntyä enemmän harmia kuin hyötyä. Ammattikäyttöön tarkoitetut puhdistuslaitteet maksavat tuhansia euroja, eikä niiden hankinta satunnaista käyttöä varten ole siten kovinkaan kannattavaa. Vaihtoehtona on vuokralaitteet. Meiltä saat vuokrattua täydellisen puhdistuspaketin, jolla suoritat puhdistustyön itsekin. Mukana tulee lisäksi selkeät työohjeet, joita seuraamalla työ onnistuu sujuvammin. Tutustu vuokrapakettiin
Mitä huoltoon normaalisti sisältyy?
Huollon sisältö riippuu kohteesta ja sen ilmanvaihtojärjestelmästä. Alla huollon tärkeimmät yksityiskohdat, kun kohteessa on koneellinen ilmanvaihto ja valitaan Ilmataito™ -huoltopaketti.
- Ilmanvaihtolaitteiston voimakas alipaineistus
- Kanaviston koneellinen harjapuhdistus
- Kaikki venttiilit puhdistetaan
- Lämmöntalteenottokenno ja puhaltimet puhdistetaan
- Ilmanvaihtokone puhdistetaan
- Tarkastetaan kondenssivesiputken toimivuus
- Laitteiston yleisen kunnon tarkastus
- Ilmamäärät mitataan ja säädetään
- Paine-eromittaus/ merkkisavukoe ulkovaipan yli tarvittaessa
- Pöytäkirja huollosta
Huollon yhteydessä opastamme mielellämme ilmanvaihtolaitteiston energiatehokkaassa käytössä. Kanaviston desinfiointi omakotitaloissa on toimenpide, jota sisäilma-alan ammattilaiset eivät suosittele tehtäväksi. Seuraamme sisäilma-alaa ja sen parhaita käytäntöjä tarkasti, minkä vuoksi emme suorita kanaviston desinfiointia rutiinitoimenpiteenä.
Täytyykö tiloja suojata puhdistustyön ajaksi?
Ei tarvita suojauksia. Voimakas alipaine kuljettaa kanavistosta irtoavat epäpuhtaudet hallitusti ulos. Laitteistomme mahdollistaa siten puhdistuksen siistin suorittamisen kaikkein vaativimmissakin paikoissa. Huoltoon valmistautuminen ei edellytä muutoinkaan suurempia toimenpiteitä. Venttiileille ja iv-laitteella tulisi olla esteetön pääsy työn sujuvuuden kannalta.
Voiko ilmanvaihdon puhdistuksen suorittaa myös kylmään vuodenaikaan?
Kyllä voi. Olemme suorittaneet omakotitalojen ilmastoinnin puhdistuksia yli 20 asteen pakkasissa ilman ongelmia.
Ilmanvaihto ja paloturvallisuus
Pöly ja rasva ilmanvaihtokanavistossa aiheuttaa monenlaista haittaa niin ilmavirtaukseen kuin ilmanvaihtolaitteistollekin. Epäpuhtaudet muodostavat myös merkittävän riskin tulipalotilanteessa, nopeuttamalla palon etenemistä kanavistossa, ja aiheuttaen näin palon leviämisen mahdollisesti myös muihin tiloihin. Liesikuvun tai -tuulettimen päältä lähtevän rasvakanavan puhtaudesta on tärkeää huolehtia. Nykyaikaiset rasvasuodattimet pitävät rasvan ja pölyn tehokkaasti poissa kanavasta, mutta toisinaan kanavaan pääsee kertymään merkittävääkin palokuormaa. Pestävää mallia oleva metallinen rasvasuodatin on hyvä säännöllisesti pestä esimerkiksi astianpesukoneessa. Erityisen tärkeää on myös, että niin ilmanvaihtokanavisto, kuin myös liesituulettimen rasvakanava on rakennettu voimassa olevien määräysten mukaan tiiviiksi ja asianmukaisesta materiaalista. Pelastulaki sanoo seuraavaa: ” Rakennuksen omistajan, haltijan ja toiminnanharjoittajan on yleisten tilojen ja koko rakennusta palvelevien järjestelyjen osalta sekä huoneiston haltijan hallinnassaan olevien tilojen osalta huolehdittava, että: 1) tulisijat ja savuhormit on nuohottu 59 §:n mukaisella tavalla; 2) ilmanvaihtokanavat ja -laitteet on huollettu ja puhdistettu siten, että niistä ei aiheudu tulipalon vaaraa; 3) tikkaat, kattokulkutien osat ja katon turvavarusteet pidetään sellaisessa kunnossa, että nuohoustyö voidaan suorittaa turvallisesti.”
Tarvitaanko desinfiointia?
Normaalitilanteessa omakotitalon ilmanvaihtokanavien puhdistuksen jälkeen ei tarvita desinfiointia. Oikein toimivassa kanavistossa ei ole kasvuedellytyksiä mikrobeille. Tarpeeton desinfiointi saattaa aiheuttaa kanaviston korroosiota ja tiivisteiden hapertumista, sekä sitä kautta tiiveysongelmia. Biosidit eli desinfioivat kemialliset aineet ovat myrkyllisiä aineita, eikä niiden tehosta homeisiin ole olemassa luotettavaa tietoa. Desinfiointiaineiden käyttöön suhtaudutaan monien asiantuntijoiden keskuudessa muutoinkin hyvin kriittisesti. Ne saattavat jopa lisätä rakenteessa olevien mikrobikasvuston mikrobitoksiinien tuotantoa ja muuttaa mikrobistoa haitallisemmaksi. Esimerkiksi Hengitysliitto ei suosittele desinfioivien aineiden käyttöä ilmanvaihtokanavien puhdistuksen yhteydessä. Mikrobikasvuston muodostuminen on teoriassa mahdollista, mikäli kanavistoon on kertynyt runsaasti kondenssivettä, ja ilmavirta kanavistossa on heikko. Tämä on aina merkki viasta tai rakennusvirheestä, joka pitää luonnollisesti ennen muita toimenpiteitä korjata. Tällöin saattaa olla perusteltua desinfioida kanavat muiden korjaus- ja puhdistustoimenpiteiden jälkeen. Silloinkin parhaan lopputuloksen varmistamiseksi tulisi olla tiedossa minkä tyyppisiä mikrobeja ollaan tuhoamassa.
Lue lisää ilmanvaihtokanavien desinfioinnista
Miksi valita Ilmataito Oy tekemään huolto?
- Huollon suorittavat aina koulutuksen saaneet ammattilaiset, jotka oman kokemuksena ja huolellisuutensa kautta pystyvät takaamaan parhaan mahdollisen lopputuloksen, järjestelmästä riippumatta. Kokemus auttaa meitä myös hahmottamaan ilmanvaihdon nykyiset, sekä piilevät ongelmakohdat nopeammin
- 100% Suomalainen yritys
- Korkea asiakastyytyväisyys
- Tarkkaan konseptoitu puhdistusmenetelmä takaa parhaan hintalaatusuhteen
- Kanssasi sovituista aikatauluista pidetään kiinni
- Saat huollosta etukäteen kiinteän hinnan jonka päälle ei tule piilokuluja
- Käytössämme on tehokas ja nykyaikainen kalusto, joka on luonnollisesti edellytys työn onnistumiselle
- Haluamme aidosti luoda tyytyväisiä asiakassuhteita
- 100% tyytyväisyystakuu
Saako työstä kotitalousvähennyksen?
Ilmanvaihtokanavien puhdistus, sekä ilmavirtojen mittaus ja -säätö ovat kokonaisuudessaan kotitalousvähennyskelpoista työtä. Kotitalousvähennys on tällä hetkellä 40% työn hinnasta, eli käytännössä maksat palvelun hinnasta vain hieman yli puolet kun hyödynnät kotitalousvähennysoikeuden kokonaisuudessaan. Sitä kannattaakin hyödyntää, ja meiltä saat ohjeet kotitalousvähennyksen hakemiseen. Lue tästä lisää kotitalousvähennyksestä
Ilmanvaihdon puhdistuksen hinta omakotitalossa?
Hinnat alkaen 245 euroa. Koska hintamme on aina kokonaishinta ilman muita lisäkuluja, tarvitsemme sitä varten muutamia perustietoja, kuten asunnon koko, asuinpaikka, sekä käytössä oleva IV-järjestelmä. Kokonaishintamme takaavat sen että huollon lopullinen hinta on täysin etukäteen tiedossa, eikä ikäviä yllätyksiä kustannusten suhteen pääse syntymään. Saat hinta-tarjouksen ilmanvaihdon puhdistuksesta ja huollosta kätevästi täältä
Tuleeko järjestelmä säätää aina puhdistuksen jälkeen?
Etenkin koneellinen tulo-/poistojärjestelmä on tärkeää mitata ja tarvittaessa säätää, jotta voidaan varmistua suunnitelmien mukaisista ilmavirroista ja oikeista painesuhteista. Ainoastaan luotettavilla mittauksilla voidaan varmistua oikeista ilmavirroista. Koneellisen poiston kohdalla tarpeettoman suuret ilmavirrat tuhlaavat turhaan energiaa, ja liian pienet ilmavirrat eivät vaihda ilmaa tarpeeksi tehokkasti. Tämän vuoksi mittaus on hyvä tehdä. Mittaus ja säätö sisältyy aina Laajan huoltopakettimme hintaan.
Olen tilannut huollon, miten siihen tulisi valmistautua?
Jäikö jotain puuttumaan?
Mikäli et löytänyt vastausta mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä. Kerromme mielellämme lisää ilmanvaihdosta.
LASKE HUOLLON HINTA LASKURILLA