Minkä vuoksi ilmanvaihtojärjestelmä on tärkeää pitää puhtaana?

Minkä vuoksi ilmanvaihtojärjestelmä on tärkeää pitää puhtaana?

Suomalaiset viettävät ajastaan jopa 90% sisätiloissa. Jokaisella hengenvedolla ihminen käyttää noin puoli litraa ilmaa, mikä tarkoittaa, että vuorokaudessa kulutettava ilmamäärä on noin 10 000 - 15 000 litraa. Sen sijaan että ihmisen keuhkot toimisivat ilmansuodattimena kaikille ilman epäpuhtauksille, kiinteistön tulo-ilman puhtaus tulee varmistaa jo ennen hengitettävään huoneilmaan pääsyä. Näin huolehditaan tilassa oleskelevien hyvinvoinnista.

Ulkoa otettavan ilman mukana ilmanvaihtojärjestelmään kulkeutuu aina epäpuhtauksia kuten pölyä, siitepölyä, mikrobeja, homesieniä, savu-, käry- ja kemikaalijäämiä. Hyväkään suodatus ei niitä poista kokonaisuudessaan. Vuosien mittaan likaantunut kanavisto saattaakin toimia vasten alkuperäistä ajatustaan ja tuo sisätiloihin mikrobiensekaista tunkkaista ilmaa. Tämä heikentää merkittävästi asumisviihtyvyttä tai työpaikkojen työtehoa ja on omiaan lisäämään erilaisia allergia- ja ärsytysoireita.

Poistoilmakanavat ja puhaltimet likaantuvat pölystä ja muista sisäilman epäpuhtauksista. Esimerkiksi lemmikeistä syntyvä eläinpöly lisää tätä kuormaa. Epäpuhtaudet tarttuvat kanaviston seinämiin ja hidastavat ilmanvirtausta, pahimmillaan jopa tukkivat kanavan ja ilman kulku estyy kokonaan. Poistopuhaltimen likaantuminen heikentää ilmanvirtausta merkittävästi. Ilman puutteellinen poisto asunnosta, jossa myös tuloilma johdetaan koneellisesti sisään, saattaa johtaa rakenteiden kosteus- ja homevaurioihin syntyneen ylipaineen johdosta.

Pelastuslain 13 §:n perusteella rakennuksen omistajan ja haltijan on huolehdittava, että ilmanvaihtokanavat on huollettu ja puhdistettu siten ettei niistä aiheudu tulipalon vaaraa. Laki ei määritä pientalojen ilmanvaihdonpuhdistuksen välille aikaa, mutta suositeltavaa tämä olisi tehdä koneellisen ilmanvaihdon kohteissa 5 vuoden välein ja painovoimaisella ilmanvaihdolla varustetuissa kohteissa noin 10 vuoden välein. Uusissa taloissa ensimmäinen puhdistus tulisi tehdä jo ennen varsinaista käyttöönottoa rakennusaikaisen pölyn poistamiseksi kanavistosta. Myös remontoinnin yhteydessä pölyä kulkeutuu helposti kanavistoon.

Ilmanvaihdon puhdistusvälit

Kerran vuodessa tulee puhdistaa:

  • Ammattimaisen ruoanvalmistuspaikkojen ilmanvaihtokanavat ja laitteistot
  • Ruiskumaalaamon, puusepäntehtaan ja -liikkeen, tekstiilitehtaan, pesulan, leipomon ja savustamon ilmanvaihtokanavat ja -laitteistot
  • Ilmanvaihtokanavat ja -laitteistot huonetilassa, jossa teollisesti valmistetaan tai teknisesti käsitellään palavaa nestettä

Viiden vuoden välein puhdistettavat ilmanvaihtokanavat ja -laitteistot:

  • Sairaalan, vanhainkodin ja suljetun rangaistuslaitoksen ilmanvaihtokanavat ja -laitteistot
  • Päivähoitolaitoksen, koulun, hotellin, lomakodin, asuntolan ja ravintolan ilmanvaihtokanavat ja -laitteistot

Kymmenen vuoden välein puhdistettavat ilmanvaihtojärjestelmät:

  • Asuinkerrostalon ja työpaikkahuoneistojen tulo- ja poistoilmalaitokset