Ilmanvaihtokanavien puhdistus tärkeä osa kodin huolto-ohjelmaa

Ilmanvaihtokanavien puhdistus tärkeä osa kodin huolto-ohjelmaa

Muista huoltaa taloasi vähintään yhtä hyvin kuin autoasi

Koneellisen ilmanvaihdon tehtävähän on hallitusti poistaa kosteaa ja likaista ilmaa rakennuksen sisältä sekä tuoda puhdasta ja raikasta ilmaa sisään rakennukseen. Yksinkertaistaen.

Nykyaikainen rakennus, kuten myös sen asukkaat, tarvitsevat terveenä pysyäkseen oikein toimivaa ilmanvaihtoa. Tässä kohtaa tulee painottaa kohtaa ”oikein toimivaa”, sillä ilmanvaihto saattaa toimia myös väärin. Ikään kuin vastaan alkuperäistä tarkoitustaan. Väärin toimiessaan ilmavaihto voi levittää epäpuhtauksia, siirtää kosteutta talon rakenteisiin, aiheuttaa vedontunnetta... Lista voisi jatkaa pitkään. Ja mitä enemmän tietää ilmanvaihdosta ja sen vaikutuksista, sitä tarkemmin siitä huolehtii. Vanha sanonta, minkä mukaan tieto lisää tuskaa, sopii kohtalaisesti kuvaamaan aihetta.

Tyypillisesti ilmanvaihtokanavien puhdistus ja ilmanvaihtolaitteiston huolto suoritetaan omakotitaloissa noin seitsemän vuoden kohdalla. Toki vaihtelua molempiin suuntiin on reippaasti. Monet taloyhtiöt pitävät kiinni 10 vuoden huoltovälistä. Jos ilmanvaihtoon tulee ongelmia, on vuosikin jo pitkä aika, puhumattakaan seitsemästä tai kymmenestä vuodesta. Puutteellinen ilmanvaihto esimerkiksi homehduttaa tehokkaasti saunan lauteet tai saa aikaan ummehtuneen hajun sisälle asuntoon jo vuodessa. Erään taloyhtiön yleisissä saunatiloissa saunan mustuneita lauteita vaihdettiin kahden vuoden välein uusiin ennen kuin havahduttiin etsimään varsinaista ongelman aiheuttajaa. Se oli luonnollisesti puutteellinen saunan ilmanvaihto.

Ongelmat tulevat usein yllätyksenä

Olemme ilmanvaihdon huoltotöiden yhteydessä törmänneet monenlaisiin ongelmiin, joita ei talon asukkaat olisi osanneet lainkaan odottaa. Usein ongelmat myös kehittyvät siten, ettei vakituinen asukas niitä huomaa ennen kuin joku ulkopuolinen siitä mahdollisesti huomauttaa. Harvoin niistä tosin tuttavat tai sukulaiset huomauttavat, kun ei kehdata sanoa.

Esimerkkinä mainittakoon vain vajaa neljä vuotta vanha omakotitalo jossa jo sisään mennessä huoltotiimimme aisti huomattavan kosteuden. Asukkaat eivät olleet pistäneet asiaa merkille. Kohteeseen oli tilattu ilmanvaihtokanavien puhdistus erityisesti rakennusaikaisen pölyn poistamiseksi. Ilmanvaihtokanavien puhdistuksen jälkeen ilmamäärämittauksissa havaittiin selkeitä ongelmia poistoilmapuolella, jonka ilmamäärät olivat täysin riittämättömiä kosteuden poistoon nelihenkisen perheen talosta. Syyksi selvisi tutkimusten jälkeen rikkinäinen puhallinmoottorin kondensaattori. Puhallin pyöri kyllä, mutta vain vaivoin. Ilmanvaihtolaitteen suomalaisen valmistajan näkemys oli, että ei ole lainkaan harvinaista että tuossa ajassa ongelmia tulee. Arviota ongelman kestosta ei voinut esittää. Mahdollisesti vika oli ollut pitkäänkin, sillä viitteitä erinäistä kosteus- tai kondensio-ongelmista oli olemassa.

Tämä on yksi esimerkki siitä, miten asukkaat eivät itse ilmanvaihdon ongelmia aina tunnista ja toisaalta esimerkki siitä, miten myös uusissa taloissa ja laitteistoissa ongelmia voi ilmetä, vanhemmista puhumattakaan.

Rakennukset teknistyvät kovaa vauhtia

Tiivis talo varustettuna koneellisella ilmanvaihdolla on se mihin tämän päivän rakentamisessa useimmiten pyritään, jo erinäisten rakentamismääräysten ja energiavaatimustenkin painostamana. Talotekniikka on myös yhä monimutkaisempaa. On hybridijärjestelmiä, automaattisesti säätyvää ilmastointia, viilennystä ja vaikka mitä. Hienoja ja monella tapaa hyödyllisiä keksintöjä kyllä. Kaikki tämä puolestaan vaatii suunnittelijoilta, asentajilta, sekä rakennusmiehiltä valtavan määrän tietoa ja huolellisuutta, jotta kaikki saadaan pelaamaan parhaalla mahdollisella tavalla. Mutta kaikkein suurin haaste rakennusten teknistymisestä koituu rakennuksen käyttäjälle, joka kovin harvoin on rakennus- tai talotekniikka-alan asiantuntija.

Niin kauan kun laitteet toimivat suunnitelmien mukaan, voidaan useimmiten olla levollisin mielin. Asuminen on mukavaa, energiankulutus pysyy kurissa ja talon rakenteet pysyvät kunnossa. Mistä sitten tavallinen omakotiasukas itse voi varmuudella tietää, että kaikki toimii? Vastaus on - useimmiten ei mistään. Ilman ammattilaisen apua. Vaikka laitteiden diagnostiikka on kehittynyt, ja esimerkiksi nykyaikaiset ilmanvaihtokoneet ilmoittavat jo monista ongelmatilanteista, jää siltikin suuri osa vioista näiden vikailmoitusten ulkopuolelle. Kuten aiempi esimerkkikin paljasti. Ilmanvaihto vaikutti päällisin puolin toimivalta, vaikka se itse asiassa toimikin täysin väärin. Rakennus oli reilusti ylipaineinen, eli sisäilmassa ollutta runsasta kosteuskuormaa puskettiinkin suoraan rakenteita päin. Ei kuulosta hyvältä, etenkin kun äärimmäisen harva tiiviiksi tarkoitettu talo todellisuudessa on täysin tiivis.

Uudemmissa taloissa huollon tärkeys korostuu

On fakta, että tämän päivän taloissa säännöllisen huollon ja ylläpidon tarve on suurempi verrattuna esimerkiksi 40 vuotta sitten rakennettuihin taloihin. Ennaltaehkäisevän huollon merkitys korostuu. Kalliit ongelmat voidaan usein minimoida säännöllisillä tarkastuksilla ja huoltotoimenpiteillä. Laitteiston elinikä pidentyy ja saadaan tärkeää ajantasaista tietoa niiden kunnosta sekä mahdollisesta korjaus-/ uusimistarpeesta.

Huoltotoimenpiteet luonnollisesti aina maksavat jotain. Kustannukset ovat kuitenkin vain murusia esimerkiksi homevaurioituneen seinärakenteen purkamisesta ja uusimisesta aiheutuvista kuluista. Puhumattakaan muista haitoista joita tämän tyyppisiin ongelmiin liittyy. Fyysinen terveys, mielenrauha, asumisjärjestelyt, vaikutus rakennuksen arvoon, vaikutus asunnon myyntitilanteessa jne. Säännöllisen huollon tärkeyttä ei voi siis ylikorostaa.

Ilmanvaihtokanavien ja ilmanvaihtolaitteiston puhdistus ja huolto, sekä ilmamäärämittaukset ovat tärkeässä roolissa rakennusten ja asukkaiden terveydestä huolehdittaessa. Vertauskuvallisesti voidaan ajatella että ilmanvaihtolaitteisto on rakennukselle kuten keuhkot ihmiselle.
Lue tarkemmin Ilmataidon kattavasta ilmanvaihdon huoltopaketista

Ilmamäärät on syytä aina mitata muun huollon yhteydessä. Vain luotettavilla mittauksilla voidaan saada täysi varmuus ilmanvaihdon toiminnasta, sekä rakennuksen tärkeistä painesuhteista.
Lue lisää ilmanvaihdon mittaus- ja säätötyöstä

Ilmanvaihdon suodattimet tulee vaihtaa uusiin kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Hienosuodattimen ja karkeasuodattimet voi halutessaan imuroida varsinaisten vaihtojen välillä, mutta suodattimen vaihtoa ei imuroinnilla voi korvata. Olemme huomanneet, että äkkiseltään puhtaankin näköinen hienosuodatin saattaa kuristaa ilmavirtaa liiaksi, jolloin talosta tulee voimakkaasti alipaineinen. Rakennevuodot lisääntyvät, ja noen haju tulee takasta sisään asuntoon. Suodatinpakettien hinta yleisimpiin kotikoneisiin on noin 20 euron tietämillä.