Kasvit puhdistavat sisäilmaa

Huonekasvit poistavat tehokkaasti sisäilman epäpuhtauksia

Kasvien avulla parempaa huoneilmaa

Huoneilmasta löytyy aina epäpuhtauksia, jotka voivat olla peräisin niin asunnosta sisältä kuin ulkoilmastakin. Vuodenajallakin on vaikutusta etenkin ulkoilmasta sisälle kulkeutuvien epäpuhtauksien määrään. Esimerkiksi homeitiöitä on ilmassa heti kun lumet ovat sulaneet ja maa on kuivaa. Loppukesästä homeitiöiden määrä vielä kasvaa ja silloin niitä kulkeutuu helpommin myös sisätiloihin avonaisten ovien ja ikkunoiden kautta, sekä ilmanvaihdon mukana. Tärkeimmät homesienisuvut ovat cladosporium ja alternaria, joista saa oireita arviolta 1–2 prosenttia suomalaisista.

Luonnollisesti ulkoilmasta kulkeutuu sisälle myös siitepölyä, liikenteen päästöjä, sekä nokea.

Sisätiloissa paljon epäpuhtauksien lähteitä

Sisätiloissa epäpuhtauksia muodostuu monista lähteistä, kuten rakennus- ja sisustusmateriaaleista, kodinkoneista, huonekaluista, pesuaineista, ruoanlaitosta, hajusteista, tulostimista, maaleista, kotieläimistä, sekä runsaasti ihmisestä itsestään.

Yleinen sisäilman pilaaja on formaldehydi, joka on pistävän hajuinen ja väritön kaasu. Yleensä formaldehydi on peräisin lastulevyjen liimasta, mutta sitä vapautuu myös joistakin maaleista, tekstiileistä, sekä kiintokalusteiden liimoista. Myös tupakointi lisää ilman formaldehydin määrää.

Vanhojen talojen lastulevyissä runsaasti formaldehydiä

Vanhemmissa rakennuksissa käytettiin aikoinaan paljon formaldehydiä sisältävää lastulevyä, joka saattaa aiheuttaa siinä määrin terveysongelmia, että vanhoja rakenteita joudutaan purkamaan jopa kokonaan pois. Ongelmaan on myös olemassa erikoismaaleja, joilla haihtumista voidaan jonkin verran hidastaa.

Kasvit poistavat formaldehydiä ja muita myrkkyjä parantaen ilmanlaatua

Kasvien vaikutusta ilmanlaatuun on tutkittu avaruushallinto NASAn toimesta jo 1980-luvulta alkaen. Tutkimuksissa on todettu kasvien poistavan ilmasta haitallisia kemikaaleja ja tuottavan happea.

Kasvit myös kosteuttavat ilmaa, mikä on erinomainen asia etenkin talviaikaan. Koneellinen ilmanvaihtohan usein talviaikaan kuivattaa huoneilmaa liiaksi, mikä puolestaan aiheuttaa limakalvojen kuivumista ja sitä kautta erinäisiä terveysongelmia.

Erinomaiset kasvit sisäilman puhdistamiseen

Tehokkaimmin sisäilmaa puhdistavat rehevät ja hyvinvoivat kasvit, jotka sitovat ilman epäpuhtauksia hyvin itseensä. Kasvien juuristoalueen mikrobit hajottavat myrkkyjä kasvien ja pieneliöiden ravinnoksi.

On tärkeää huolehtia kasveista sopivalla tavalla, vaihtamalla mullat riittävän usein, sekä puhdistamalla lehdet pölyistä. Osa kasveista saattaa myös itsessään aiheuttaa allergiaa tai olla myrkyllisiä koirille, kissoille tai muille lemmikeille, joten kasvia valittaessa tämä on hyvä ottaa huomioon.

 • Rahapuu
 • Rahapuu poistaa ilmasta liuottimista ja lakoista haihtuvaa tolueenia

 • Kirjosönsylilja
 • Kirjorönsylilja poistaa ilmasta etyylibentseeniä ja ksyleeniä

 • Kaarisulkasaniainen
 • Kaarisulkasaniainen poistaa ilmasta sisäilman ehkäpä yleisintä myrkkyä, formaldehydiä erinomaisesti.

 • Kultapalmu
 • Kultapalmu on monipuolisin ilmanpuhdistajakasvi. Se poistaa ilmasta mm. ksyleeniä, ammoniakkia ja tolueenia. Kasvi sopii myös vesiviljelyyn.

 • Krysanteemi
 • Formaldehydin poistajana Krysanteemi toimii tehokkaasti

 • Gerbera
 • Gerbera poistaa ilmasta formaldehydiä